БСП отново отказа да отстъпи за промените в Изборния кодекс

...
 БСП отново отказа да отстъпи за промените в Изборния кодекс
Коментари Харесай

БСП: Няма да оттеглим законопроекта, не приемаме ултиматуми

 БСП още веднъж отхвърли да отстъпи за измененията в Изборния кодекс по отношение на връщането на хартиената бюлетина.

" Не одобряваме разговор с ултиматум. Няма да оттеглим законопроекта. Заставаме на страната на хората - половината желаят хартия, половината желаят машини. Най-демократично е да се даде опция за двете ", съобщи в декларация от трибуната в Народно събрание лидерката на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова.

" Диалогът би трябвало да се състои тук ", уточни тя.

Нинова още веднъж повтори три най-важни за социалистите неща - бюджета за 2023 година, приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност и диалози за сформиране на постоянно държавно управление с стратегия и вероятност.

Най-важното си остава бюджетът, приходите на хората, битката с неравенствата и бедността, добави соцлидерката.

Преди нея в заявления от името на своите групи ГЕРБ и Движение за права и свободи също ясно обявиха, че не имат намерение да се отхвърлят от измененията, свързани с хартиената бюлетина.

Последва и декларация от " Български напредък ", с която партията на Стефан Янев прикани депутатите да не се занимават в този миг с Изборния кодекс, а с значимите за страната проблеми, като бюджета и законите за Плана за възобновяване и резистентност.

От БВ са срещу връщането на хартията, отпадането на регион " Чужбина " и закриването на публичния съвет към ЦИК. От партията държат и да не отпада въвеждането на пробното електронно гласоподаване, тъй като считат, че това е бъдещето.

" Връщането към смесеното гласоподаване носи риск да опорочи свободната воля, тъй като ще докара до деформиране на вота. Хартията не подсигурява почтен избор . В обществото ни няма консенсус за това ", съобщи депутатът Александър Николов.

" Да оставим тези въпроси да бъдат обсъждани във време, когато ще можем да вземем дейно и задоволително за обществото решение. Към момента следва да върнем силата и вниманието на този парламент там, където е нужно ", прибавиха в декларацията си от ПГ на " Български напредък ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР